Τραγανή καραμελωμένη πανσέτα με πουρέ πατάτας
Ένα πιάτο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο τραπέζι και θα γλύφετε τα δάχτυλά σας.
Με μια ματιά
ΜΕΡΙΔΕΣ
6
ΧΡΟΝΟΣ
120 λεπτά
ΔΥΣΚΟΛΙΑ
Εύκολο
Η συνταγή αυτή φτιάχτηκε με
Υλικά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
1 1/2
κιλό πανσέτα χωρίς κόκκαλο, με το δέρμα της
100 γρ.
βούτυρο
1
κρεμμύδι, κομμένο στα 8
2
σκελίδες σκόρδο σπασμένες
10
κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
3
φύλλα δάφνης
Αλάτι & Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
250 γρ.
μέλι
2
φύλλα δάφνης
1 1/2 κ.γ.
κόλιανδρο, σε σπόρους
3-4 τεμ.
αστεροειδής γλυκάνισος
5
κλωναράκια θυμάρι
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ:
1 kg
πατάτες
150 γρ.
βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ σε θερμοκρασία δωματίου
150 ml.
κρέμα γάλακτος NOYNOY πλήρης
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα
1
- Παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και χαράσσουμε διαγώνια και ξανά διαγώνια, ώστε να σχηματίσουμε σχήματα διαμαντιών στο δέρμα της πανσέτας. Το βάθος πρέπει να είναι 3-4 χιλιοστά. Χαράσσουμε με τον ίδιο τρόπο και την από κάτω μεριά.
2
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο στο δέρμα της πανσέτας και απλώνουμε με τα χέρια ώστε να πάει παντού. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στην πανσέτα, στο δέρμα και στο κρέας.
3
- Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη. Προσθέτουμε λίγο νερό και τοποθετούμε από πάνω μια σχάρα.
4
- Πάνω σε αυτήν, βάζουμε τη πανσέτα, με το δέρμα προς τα πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για μισή ώρα. Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου και ψήνουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
5
- Ρίχνουμε το ζουμί από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε μέχρι να δέσει. Αν θέλουμε, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι για να το βοηθήσουμε να γίνει πιο γρήγορα.
6
- Παράλληλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σ’ ένα άλλο κατσαρολάκι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει.
7
- Αλείφουμε με το γλάσο τη πανσέτα, ρίχνουμε τη σάλτσα μας από πάνω και τη σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ:
8
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό νερό και αλάτι και τη βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά.
9
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα 8 και τις ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα με το νερό. Βράζουμε για 25-30 λεπτά ανάλογα τον τύπο της πατάτας και σουρώνουμε ,αφήνουμε να βγάλουν λίγο οι πατάτες τους ατμούς.
10
- Αδειάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπόλ, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και με το ειδικό εργαλείο για πουρέ αρχίζουμε και πιέζουμε τις πατάτες, αν δεν έχουμε αυτό το εργαλείο μπορούμε πολύ εύκολα να το κάνουμε με το πιρούνι.
11
- Στη συνέχεια ρίχνουμε αρκετό αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και σερβίρουμε με την πανσέτα.
Tip!
Τις χαρακιές της πέτσας τις κάνουμε για να φύγει όλη η υγρασία και να γίνει ακόμα πιο τραγανή η πανσέτα. Επίσης στην αρχή του ψησίματος μπορούμε να βάλουμε τον φούρνο στο τέρμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Δημιούργησε το δικό σου Βιβλίο Συνταγών
Τώρα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου
Βιβλίο Συνταγών με τις αγαπημένες σου δημιουργίες, σε 3 μόλις βήματα!