Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τυριά
Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τυριά
Με μια ματιά
ΜΕΡΙΔΕΣ
8
ΧΡΟΝΟΣ
40 λεπτά
ΔΥΣΚΟΛΙΑ
Μέτριο
Η συνταγή αυτή φτιάχτηκε με
Υλικά
Για μία ταρτιέρα 26εκ.
325 γρ.
Aλεύρι για όλες χρήσεις
200 γρ.
Βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
3 κ.σ.
Ελαιόλαδο
3 γρ.
Αλάτι
2 γρ.
Ζάχαρη
30 ml
Κρύο Νερό
1
Αυγό
Για τη γέμιση:
3
Μεγάλα κρεμμύδια
40 γρ.
Βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
30 ml
Ξύδι μπαλσάμικο
150 ml.
Ημίγλυκο κόκκινο κρασί
1
Κύβο ζωμό κοτόπουλο
30 ml.
Worcester sauce
10 ml.
Mείγμα μπαχαρικών Προβηγκίας
75 ml.
Γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family πλήρες
75 ml.
Κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης
1
Αυγό
1 κ.γ.
Baking Powder
100 γρ.
Tυρί Gouda NOYNOY, τριμμένο
70 γρ.
Τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι & Πιπέρι
Για το θωράκισμα της τάρτας:
20 ml
Γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family πλήρες
1
Κρόκο αυγού
Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα
1
- Ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C με αέρα.
Για τη ζύμη:
2
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αρχίζουμε να τρίβουμε τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα το οποία όταν τα πατάμε κολλάνε σχηματίζοντας μια μάζα.
3
- Προσθέτουμε το αυγό με το κρύο νερό και πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
4
- Σε αυτό το σημείο μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη, την καλύπτουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου ώστε να σφίξει. Καλό θα είναι να την πατήσετε ώστε να της δώσετε σχήμα ενός λεπτού δίσκου. Αυτό θα βοηθήσει αργότερα.
Για τη γέμιση:
5
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
6
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ. Μόλις λιώσει το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να καραμελώσουν σιγά σιγά ανακατεύοντας τα ανά διαστήματα.
7
- Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Μόλις εξατμιστεί ελαφρώς το αλκοόλ προσθέτουμε το νερό, το ζωμό, τα μπαχαρικά και τη worcester sauce.
8
- Χαμηλώνουμε αρκετά την ένταση του ματιού και αφήνουμε να βράσει χωρίς καπάκι για περίπου 35-45 λεπτά ή μέχρι να έχει φύγει σχεδόν όλη η υγρασία από τα κρεμμύδια μας. Προσοχή, δεν πρέπει να στεγνώσουν εντελώς.
9
- Μόλις είναι έτοιμα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
10
- Μόλις κρυώσουν προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, το αυγό, το baking powder και τα τυριά ανακατεύοντας πολύ καλά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ξανά χρησιμοποιήσουμε.
11
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε καλά το πάνω και το κάτω μέρος της ζύμης. Την τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα και τη σκεπάζουμε με μια ακόμη λαδόκολλα. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες. Στην αρχή αυτό θα είναι κάπως δύσκολο.
12
- Αφού ανοίξουμε σε πάχος μισού εκατοστού μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά, τυλίγοντας τη γύρω από τον πλάστη. Πατάμε με το χέρι μας για να κολλήσει καλά και κόβουμε τα περισσεύματα.
13
- Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα αφού πρώτα την τσαλακώσουμε, προκειμένου να εφαρμόσει καλύτερα μέσα στη ζύμη, και την ανοίξουμε ξανά.
14
- Γεμίζουμε με όσπρια ώστε να έχει βάρος και ψήνουμε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο μας φούρνο.
15
- Φτιάχνουμε το μείγμα του θωρακίσματος χτυπώντας με ένα πιρούνι το γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family με τον κρόκο αυγού. Βγάζουμε από το φούρνο τη ζύμη, αφαιρούμε τα όσπρια και τη λαδόκολλα και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του θωρακίσματος.
16
- Ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
17
- Βγάζουμε ξανά από το φούρνο και προσθέτουμε τη γέμιση. Τέλος ψήνουμε ξανά για 40-50 λεπτά μέχρι η γέμιση να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
18
- Μόλις ψηθεί η τάρτα την αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Tip!
Στο στάδιο που πλάθουμε με τα χέρια μας το βούτυρο με το αλεύρι και τη ζύμη πρέπει να φοράμε γάντια μιας χρήσης για να μη μεταφέρουμε την υγρασία του σώματος μας στο βούτυρο και μαλακώσει.
Δημιούργησε το δικό σου Βιβλίο Συνταγών
Τώρα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου
Βιβλίο Συνταγών με τις αγαπημένες σου δημιουργίες, σε 3 μόλις βήματα!