Ψητή γαλοπούλα με γέμιση και σάλτσα ψωμιού
Με μια ματιά
Υλικά
ολόκληρη γαλοπούλα
βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ σε θερμοκρασία δωματίου
Ελαιόλαδο χωρισμένες 2 και 2
Αλάτι – Πιπέρι
λεμόνι ξύσμα και χυμό
σκελίδες σκόρδο λιωμένες
μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
κρεμμύδια κομμένα στη μέση
φύλλα δάφνης
φέτες μπέικον
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΨΩΜΙΟΥ
γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family πλήρες
βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
σκελίδες σκόρδο
γαρύφαλλα
δάφνη
μπούκοβο
κλωνάρια θυμάρι
θρυματισμένο ψωμί
Κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ Πλήρης
πρέζα μοσχοκάρυδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
αποξηραμένα βερύκοκα
φυστίκια αιγίνης
κρεμμύδια
σκόρδο ψιλοκομμένες
βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
κλωνάρια θυμάρι ψιλοκομμένα μόνο τα φύλλα του
ρίγανη ξερή
θρυματισμένο ψωμί
Νερό
κύβο κοτόπουλο
πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια
Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα
Εκτέλεση
- Παίρνουμε το μαλακό βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ,το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, το σκόρδο και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
- Περνούμε το βούτυρο και αλείφουμε την γαλοπούλα γύρο γύρο από έξω, στην συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο μπέικον πάνω στην γαλοπούλα και το καρφιτσώνουμε με οδοντογλυφίδες.
- Ξεκολλάμε προσεχτικά την πέτσα της γαλοπούλας από το κρέας και απλώνουμε ανάμεσα το μείγμα με το βούτυρο. Προσέχουμε να πάει παντού, ενώ όσο βούτυρο περισσέψει το αλείφουμε πάνω από την πέτσα.
- Ρίχνουμε πάνω από τη γαλοπούλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί για να στάζουν τα υγρά. Ψήνουμε για 10´σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Έπειτα αφαιρούμε τη γαλοπούλα από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.
- Με τις φέτες του μπέικον σκεπάζουμε το στήθος της γαλοπούλας.
Την ξαναβάζουμε στον φούρνο και υπολογίζουμε το χρόνο ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας. Δηλαδή ανά 1/2 κιλό 30´ ψήσιμο.
Μόλις ετοιμαστεί τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα πιάτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
- Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και το λεμόνι από την κοιλιά της γαλοπούλας, κρατάμε τις φέτες μπέικον στην άκρη και σερβίρουμε με τη γέμιση και τη σάλτσα ψωμιού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΨΩΜΙΟΥ
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το κρεμμύδι, το γαρύφαλλο, το μπούκοβο, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20’. Σουρώνουμε το γάλα και το επιστρέφουμε πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ψωμί και σιγοβράζουμε για άλλα 3’-4’. Προσθέτουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε πάνω από τη γαλοπούλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και το μισό βούτυρο και τα καραμελώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 5’-6’ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ψωμί και το σοτάρουμε μέχρι να χρυσαφίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τις 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες που κρατήσαμε από το ψήσιμο ανακατεύουμε ελάχιστα και σερβίρουμε δίπλα από τη γαλοπούλα.
Tip!
Τη γαλοπούλα μπορούμε να τη βάλουμε για 1 ημέρα στο ψυγείο μαζί με το βούτυρο κάτω από την πέτσα ώστε να πετύχουμε να ξεραθεί η πέτσα και στο ψήσιμο να γίνει ακόμα πιο τραγανή
Δημιούργησε το δικό σου Βιβλίο Συνταγών
Τώρα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου
Βιβλίο Συνταγών με τις αγαπημένες σου δημιουργίες, σε 3 μόλις βήματα!