Παπουτσάκια
Μια μαμαδίστικη συνταγή που αν την ακολουθήσετε βήμα προς βήμα θα σας είναι παιχνιδάκι στο να την φτιάξετε.
Με μια ματιά
Η συνταγή αυτή φτιάχτηκε με
Υλικά
Μελιτζάνες φλασκές (όχι πολύ μεγάλες)
Ελαιόλαδο
Φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
Αλάτι & Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ:
Κιμά μοσχαρίσιο
Κρεμμύδι Ψιλοκομμένο
Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
Πελτέ ντομάτας
Κύβο μοσχαριού
Κόκκινο κρασί
Ντομάτα κον κασέ κονσέρβα
Κανέλλα τριμμένη
Γαρύφαλλο τριμμένο
Φύλλα Δάφνης
Αλάτι & Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
Αλεύρι
Βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
Εβαπορέ ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές
Κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ Πλήρης
Κρόκους αυγού
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
GOUDA ΝΟΥΝΟΥ τριμμένη και έξτρα για πασπάλισμα
Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ:
- Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος στη μέση. Χαράσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά με ένα μαχαίρι ώστε να δημιουργήσουμε «διαμαντάκια».
- Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι την κάθε μελιτζάνα, στη συνέχεια τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30’ μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ:
- Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για 2’.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο 1’, έπειτα ρίχνουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να ασπρίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, αυτό θα το καταλάβουμε όταν το φαγητό πάψει να μυρίζει οινόπνευμα.
- Ρίχνουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τα φύλλα δάφνης και την ντομάτα κον κασέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου. Μόλις ετοιμαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
- Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1’ και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και το εβαπορέ ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους.
- Μόλις πήξει αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το GOUDA, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ:
- Παίρνουμε το ¼ της μπεσαμέλ και τη ρίχνουμε μέσα στον κιμά, γεμίζουμε την επιφάνεια της κάθε μελιτζάνας με τον κιμά και από πάνω καλύπτουμε με μία γεμάτη κουταλιά από την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με έξτρα τριμμένη GOUDA από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 25’ – 30’ μέχρι να γκραντιναριστεί η μπεσαμέλ. Σερβίρουμε ζεστά.
Tip!
Σε περίπτωση που οι μελιτζάνες είναι πικρές, αφού τις κόψουμε στην μέση κατά μήκος, τους ρίχνουμε αρκετό αλάτι από πάνω και τις αφήνουμε για περίπου μία ώρα. Στην συνέχεια απλά τις ξεπλένουμε και συνεχίζουμε την διαδικασία της συνταγής.
Δημιούργησε το δικό σου Βιβλίο Συνταγών
Τώρα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου
Βιβλίο Συνταγών με τις αγαπημένες σου δημιουργίες, σε 3 μόλις βήματα!