Γαλακτομπούρεκο
Το πιο τέλειο σιροπιαστό γλυκό που σε όλους μας φαντάζει δύσκολο, με αυτή τη συνταγή δεν θα ξανα αγοράσετε απέξω γαλακτομπούρεκο.
Με μια ματιά
ΜΕΡΙΔΕΣ
4
ΧΡΟΝΟΣ
30 λεπτά
ΔΥΣΚΟΛΙΑ
Μέτριο
Η συνταγή αυτή φτιάχτηκε με
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
500 ml
Γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family πλήρες
500 ml
Kρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ Πλήρης
100 γρ.
Βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
200 γρ.
Έξτρα βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ λιωμένο για άλειμμα των φύλλων
4
Αυγά
200 γρ
Ζάχαρη
1/2 κ.γ.
Κανέλα τριμμένη
1 κ.γ.
Βανίλια εκχύλισμα
150 γρ.
Σιμιγδάλι ψιλό
1
Πορτοκάλι ξύσμα
1
Συσκευασία φύλλο κρούστας
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
750 γρ.
Ζάχαρη κρυσταλική
400 ml
Νερό
100 γρ.
Mέλι
1 στικ
Κανέλας
1
Λεμόνι, φλούδα
Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
1
- Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.
2
- Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, την αφαιρούμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη να κρυώσει καλά.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
3
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την κανέλα και τη μισή ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση.
4
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά, το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά.
5
- Όταν πάρει βράση το γάλα, με μία κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μέσα στα μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα.
6
- Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μη μας σβολιάσει.
7
- Μόλις πήξει το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε σε ένα ορθογώνιο σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη, η οποία εφάπτεται πάνω στην κρέμα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
8
- Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 20×30 εκ., απλώνουμε στον πάτο του 1 φύλλο κρούστας και με το πινέλο ραντίζουμε το φύλλο με βούτυρο, ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
9
- Παίρνουμε άλλο 1 φύλλο, το τοποθετούμε από πάνω του και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
10
- Το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα 3 φύλλα, αδειάζουμε όλη την κρέμα μας από πάνω απλώνοντας την με μια σπάτουλα ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα , επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με το βούτυρο.
11
- Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλείσουμε τις άκρες του γλυκού για να μη βγει η κρέμα.
12
- Χαράσουμε σε βάθος 1 εκ. το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι, στη συνέχεια περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που μας περίσσεψε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα.
13
- Μόλις ετοιμαστεί, το βγάζουμε καυτό από το φούρνο και χύνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε.
Tip!
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό, αλλιώς δεν θα απορροφηθεί και δεν θα μας βγει σωστό το γαλακτομπούρεκο. Επίσης, δεν ακουμπάμε το πινέλο στα φύλλα γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βγούνε πολύ τραγανά. Πάντα πασπαλίζουμε το βούτυρο στα φύλλα.
Δημιούργησε το δικό σου Βιβλίο Συνταγών
Τώρα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου
Βιβλίο Συνταγών με τις αγαπημένες σου δημιουργίες, σε 3 μόλις βήματα!