7 Μυστικά για πεντανόστιμα φαγητά!
Είναι φορές, που μια μικρή πινελιά μπορεί να απογειώσει τη μαγειρική σας… Ανακαλύψτε μερικά εύκολα tips για παραπάνω νοστιμιά!
1. Αποφύγετε να ψιλοκόβετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια εκ των προτέρων
Ακριβώς επειδή όταν κόβονται τα κρεμμύδια και το σκόρδο απελευθερώνονται έντονες γεύσεις, οι οποίες ενισχύονται καθώς περνάει η ώρα, είναι προτιμότερο να τα κόβετε τελευταία στιγμή.
Ακόμη, μπορείτε να μουλιάσετε ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ένα διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία: 1 κουταλιά μαγειρική σόδα ανά φλιτζάνι νερό) για να απαλύνετε την καυστικότητά τους, αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε ωμά. Φροντίστε να τα ξεπλύνετε καλά προτού τα προσθέσετε στο πιάτο.
2. Ενισχύστε τη γεύση των κρεατικών, πουλερικών και ψαριών
Ακολουθήστε τεχνικές μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας, όπως είναι το ψήσιμο στη σχάρα, που βοηθούν το κρέας να ροδίσει, χαρίζοντάς του περισσότερη γεύση. Αρκεί, βέβαια, να προσέξετε να μην παραψήσετε ή κάψετε το κρέας.
3. Καραμελώστε κρεμμύδια
Αφού τα κόψετε σε φέτες, μαγειρέψτε τα αργά, με λίγο βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά, για να αναδείξετε τη φυσική τους γεύση. Είναι ιδανικά, ως πλούσια σάλτσα για κρέατα και πουλερικά.
4. Νέες γεύσεις
Εντάξτε στη μαγειρική σας, μικρές ποσότητες υλικών με έντονες γεύσεις, όπως ρόδι, κόλιανδρο και πιπεριά chipotle.
5. Ντομάτες
Μην αφαιρείτε τους σπόρους από τις ντομάτες, καθώς εκεί κρύβεται το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης τους. Εκτός, βεβαίως, αν η συνταγή που ακολουθείτε, λέει να αφαιρέσετε τους σπόρους.
6. Βούτυρο, ξηροί καρποί και έλαια
Η γεύση του βουτύρου, των ελαίων και των ξηρών καρπών, μπορεί να επηρεαστεί αν τα αφήσετε πολύ ώρα εκτεθειμένα σε οξυγόνο και φως. Ως εκ τούτου μπορείτε να φυλάσσετε το βούτυρο και τους ξηρούς καρπούς (που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας) στην κατάψυξη. Έλαια από ξηρούς καρπούς, είναι καλό να διατηρούνται στο ψυγείο, ενώ τα υπόλοιπα φυτικά έλαια, αποθηκεύεστε τα σε ένα σκοτεινό ντουλάπι.
7. Μυρωδικά
Προσθέστε τα μυρωδικά σας την κατάλληλη στιγμή. Τα πιο ‘ανθεκτικά’ μυρωδικά όπως το θυμάρι, η ρίγανη, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η μαντζουράνα, είναι προτιμότερο να προστίθενται νωρίς στο φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο, απελευθερώνουν στο μέγιστο τις γεύσεις και τα αρώματά τους, ενώ η υφή τους απαλύνεται και δένει αρμονικότερα με τα υπόλοιπα υλικά. Απεναντίας, πιο ‘εύθραυστα’ μυρωδικά όπως είναι ο βασιλικός, το εστραγκόν, ο μαϊντανός, και το σχοινόπρασο, προσθέστε τα την τελευταία στιγμή, διαφορετικά θα χάσουν τη φρέσκια γεύση και το ζωντανό χρώμα τους.